Cart

Какъв да бъде тапета или фототапета за малка спалня?

Какъв да бъде тапета или фототапета за малка спалня?

Тесните стаи могат да изглеждат клаустрофобични или в краен случай да изглеждат необитаеми. Понякога обаче няма какво да направим за размера на спалнята си. Добрата новина обаче е, че малко стилизиране и креативна организация ще направят малкото пространство да изглежда творчески. Добре, може би не като дворец, но ще бъде нашият оазис в края на дългия ден и достатъчно стилен, за външни погледи. От къде да започнем? От тапета.

Как да увеличите малка спалня?

Обичате тапети, но не знаете как да ги накарате да работят в малко пространство? Имаме няколко начина да се възползваме максимално от наличното пространство.

 1. Създайте усещане за простор
  Създайте естествения характер и уютната атмосфера на спалнята, скрита на тавана, с хубав тапет в селски стил; ако имате нисък таван, изберете малък флорален мотив или малки листни клончета. Бял или блед пастел ще добави свежест. В тази стая трябва да се избягват големи шарки и смели тъмни цветове.
 2. Изгладете стените
  Ако вашият интериор е в стари сгради с неравни стени, поставете тапети до тавана и около рамките на вратите; този ефект ще добави височина и ще прикрие всички несъвършенства, обединявайки стаята и давайки ефект на изглаждане на стената. Изберете свободни, красиви флорални или прости повтарящи се модели, а не тежки ивици или геометрии, които са по-привлекателни, отколкото създаването на красив, дискретен фон.
 3. Купете си гардероб с плъзгащи се врати
  Имате ли малко място за придвижване в спалнята, но много дрехи, които се нуждаят от дом? Опитайте гардероб с плъзгащи се врати. 
 4.  Изберете тема за малкото си пространство
  Направете малка спалня да изглежда по-голяма, като изберете доминиращо бяло и я подправите със специфичен декоративен мотив. Комбинирайте неутрален под със снежнобяли стени, нежни цветя и минимални аксесоари, за да създадете елегантна спалня, която оживява атмосферата.  Мебелите трябва да останат ярки и светли, а не тъмни и плътни, можете да изберете метално легло и нощно шкафче в стила на кафене.


Фототапет за малка спалня

 

Сега нека да разгледаме тапети, които идеално ще отговарят на вашата малка спалня.

 • Ленти Може
  да сте попаднали на това предложение. Ивиците са един от най-добрите дизайни на тапети за малки пространства, защото те имат силата да преобразят визуално една стая. Раираният тапет може да създаде илюзия за височина или ширина в зависимост от тяхната ориентация. Вертикалните ивици правят таваните да изглеждат по-високи, като по този начин увеличават височината на стаята. Докато хоризонталните ивици правят стаята да изглежда по-широка, добавяйки дълбочина. Така или иначе, ивиците карат една стая да изглежда много по-голяма, отколкото е в действителност, което е крайната цел за малки пространства.
 • Живописни тапети / фототапети
  Това е може би най-доброто покритие за стена в малки пространства. Живописна стенопис за малка спалня е наистина чудесен начин да увеличите визуално пространството. Магията е да разтегнете окото си навън, като добавите дълбочина и разстояние. Създаването на дълбочина в малка стая лесно се превръща в илюзия за повече пространство.
 • Плътен модел и голям повтарящ се модел
  Това може да бъде най-трудното решение за прилагане, т.е.повторение на геометрична форма. Ако предпочитате силни модели, не забравяйте да ги използвате пестеливо, тъй като някои може да изглеждат твърде наситени и в малки пространства. От друга страна, по-малкият повтарящ се модел понякога може да изглежда хаотично, докато по-големите модели имат ефект на разтягане нагоре и навън, което прави стаята да изглежда по-голяма. Разстоянието между повтарящия се модел също е важен фактор, който трябва да се има предвид.

Допълнителни решения за любознателните:

 • Птичият тапет извежда тавана на следващото ниво в спалнята. Той не представлява визуална тежест, тъй като се поддържа в много светли цветове, а птиците ще добавят много интересен мотив. Това решение идеално ще работи  в детска спалня.
 • Тапети от изкуствено дърво на тавана или дървени трупи придават на спалнята селски, по-силен характер в ситуация, в която е трудно да се намери естествено дърво в интериорния дизайн поради естеството на сградата. Дървените дъски на тавана изглеждат много интересни и много добре се хармонизират с белотата на стените.
 • Тапет зигзаг - Смес от шарки и текстури в дървесни цветове е перфектна комбинация, вдъхновена от скандинавски и ретро стилове. Перфектен пример е кафяв зиг-заг, разположен на една или две стени.

Наличието на малка спалня не означава, че трябва да правите компромиси със стила. Има много идеи за дизайн на стаи, които визуално ще максимизират пространството, като същевременно подобрят качеството на стаята. Ключът е да намерите опциите, които най-добре отговарят на вашия вкус.